Zo goed als elke vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Tijdens de overgang kunnen er veel klachten optreden. Dit kan gaan lichamelijke, maar ook psychische klachten. Als je last hebt van de overgang, dan beïnvloedt dat het dagelijkse leven. Om ervoor te zorgen dat je alsnog goed kunt functioneren, zijn er verschillende acties die je kunt nemen.
Wat merk je van de overgang?
De overgang kan op verschillende leeftijden beginnen. In de meeste gevallen vindt het tussen het 40e en 60e levensjaar plaats. In het begin van de overgang kun je te maken krijgen met heftige menstruaties en na verloop van tijd word je niet meer ongesteld. Daarnaast wordt er vaak gesproken over opvliegers en het spontaan beginnen met zweten. Een ander probleem waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen, is dat het langer duurt om de vagina vochtig te krijgen. Bij de klachten blijft het helaas niet. Veel vrouwen ervaren namelijk ook stemmingswisselingen en kunnen moeilijk in slaap komen.
Dit kun je ertegen doen!
Aan de overgang kun je zelf niet veel doen, het is een natuurlijk proces dat nodig is voor het lichaam. Je kunt de overgang dus niet behandelen, maar wel dragelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld salie, rode klaver en zilverkaars nuttigen. Dit zijn ingrediënten die je terugvindt in tabletten die bestemd zijn voor tijdens de overgang. Naast een middel tegen overgangsklachten kopen, kun je er ook voor kiezen om de kruiden los te kopen en het zelf te verwerken in je eten of er een thee van te zetten.
Naast bepaalde middelen gebruiken die de klachten verminderen, helpt het ook minimaal een half uur per dag te bewegen. Zorg er voor de rest ook voor dat je een gezonde leefstijl hebt en maak de overgang daarmee een stuk dragelijker.