Tips

Een SOA zelftest: de snelle, betrouwbare en gemakkelijke vorm van testen

zelftest

Er zijn verschillende soorten zelftesten als het aankomt op SOA’s. Sommige zelftesten geven vrijwel meteen uitslag en sommige testen gaan via een laboratorium. De eerste categorie, met een directe uitslag, is vrijwel altijd onbetrouwbaar. De testen die via een laboratorium gaan zijn gelukkig wel betrouwbaar. Bij het bestellen of kopen van een SOA zelftest is het dus belangrijk om te kijken of je een laboratorium test koopt of niet. Bij de laboratorium zelftest zit een retourenvelop, zodat je, geheel kosteloos, jouw lichaamsmateriaal naar het lab kunt sturen.

Wat voor monster moet ik afnemen bij een SOA zelftest?

Een SOA zelftest is een SOA test die je geheel zelf afneemt. Dit moet wel goed gebeuren. Gelukkig is het niet lastig. Je maakt een uitstrijkje bij jezelf of je vangt wat urine op. Lees goed de (stap voor stap) instructies die geleverd zijn bij de SOA zelftest, dan kom je er zeker uit. Het zal niet meer dan 10 minuten duren. Vervolgens wordt jouw lichaamsmateriaal kosteloos naar het laboratorium gestuurd waar het getest wordt op de meest voorkomende SOA’s. De uitslag ontvang je per SMS of mail, wat jouw voorkeur heeft.

Als ik mijn monster opstuur, gaat dat dan ten koste van mijn anonimiteit?

Het simpele antwoord is: nee. Veel mensen kiezen voor een SOA zelftest om anoniem te blijven of eventuele schaamte te voorkomen. Heel begrijpelijk, ook al is het natuurlijk niet nodig om je te schamen voor een SOA. Dit overkomt het grootste gedeelte van Nederland. Elk jaar krijgen 60.000 mensen de SOA Chlamydia, de meest voorkomende SOA.

Het laboratorium is heel erg voorzichtig met jouw gegevens. Ze krijgen jouw naam niet te zien en verwijderen/vernietigen alles wat ze hebben, inclusief het monster, nadat ze jou de uitslag hebben doorgegeven.

Wanneer moet ik zelftesten?

Je hoeft niet elke keer een SOA zelftest te doen. Als je onbeschermde seks hebt gehad, klachten hebt of op de hoogte bent gesteld door iemand die een SOA heeft, dan is het goed om een test te doen. Dit kan bij de GGD of huisarts, maar een SOA zelftest kan ook. Wacht je op een uitslag? Zorg dan dat je geen seks hebt met anderen tot je de uitslag van de test hebt. Je kunt, ook zonder klachten, een SOA overdragen.

Ben je positief getest? Dan is er geen reden voor paniek. Je kunt een SOA bijna altijd gemakkelijk en snel behandelen met antibiotica.

Geef een reactie