Tips Vrouwen

Barbecueën, Grillen, Roken, wat zijn de verschillen?

Barbecueën, Grillen, Roken

Als we het hebben over buitenshuis vlees bereiden, dan hebben we het bijna altijd over een van deze drie methodes: Grillen, Barbecueën of Roken. En hoewel ze alle drie dezelfde soort warmtebron (houtvuur/houtskool/briketten etc) gebruiken, is de manier van werken en het eindresultaat heel anders. Voor welke vorm je kiest is nog het meest afhankelijk van het soort vlees wat je gaat bereiden.

Waar koop ik mijn vlees?

Voordat je begint met barbecueën, grillen of roken is het natuurlijk van belang dat je het juiste stukje vlees of vis in huis haalt. Dit kan je kopen bij de supermarkt, slagerij of bij een speciaalzaak. Een leuke optie om hier te noemen is ook Grutto (voorheen Koopeenkoe). Bij Grutto vind je o.a. koe, varken en kip rechtstreeks van de boer. Heerlijke en eerlijke stukken vlees perfect voor de BBQ! Met een Grutto kortingscode profiteer je van €5,00 korting.

Grillen

Meestal als we in Nederland gaan ‘barbecueën’, dan hebben we het eigenlijk over grillen. Bij grillen ligt het vlees op een rooster direct boven de warmtebron. Door de intense hitte schroeit het vlees snel dicht en is het vlees snel klaar. Afhankelijk van het soort, ligt je vlees nooit langer dan een minuut of 20-25 op de barbecue.

Grillen = Heet & Snel!

Vooral geschikt voor o.a. Hamburgers, Filet, Vis, Steak (combi met barbecueën), hiervoor heb je weinig tot geen ervaring nodig.

Barbecueën

Hier ligt het vlees niet direct boven de warmtebron, maar juist er meer naast of tussen. De meest gebruikte methode hiervoor is om de kolen aan een kant van de barbecue te leggen en (optioneel) een bakje met vocht (bouillon, appelsap, bier of water) aan de andere kant. Het vlees wordt (op het rooster) boven dit bakje geplaatst. Hierdoor wordt niet alleen druipend vet opgevangen, maar wordt het vlees ook nog eens extra mals en smakelijk doordat het zachtjes verdampende vocht langzaam in het vlees trekt.

Barbecueën kost wel even tijd, een flink stuk vlees kan zo een uur of 2-3 op de barbecue liggen.

Barbecueën = Warm & Langzaam

Vooral geschikt voor grote stukken vlees, hele kippen, spareribs etc. Afhankelijk van het soort vlees heb je hier enige tot redelijk veel ervaring voor nodig.

Roken

Wanneer je de hele dag tijd hebt en je wilt genieten van het meest malse vlees met een geweldige rooksmaak, dan ga je niet voor de barbecue, maar voor de smoker! Een smoker bestaat uit minimaal 2 delen: De vuurkamer en de rookkamer.

In de vuurkamer stook je het vuur. De warmte en rook die hier ontstaan, worden via een speciaal ventilatiesysteem naar de rookkamer geleid. Het vlees komt dus geheel niet in aanraking met de warmtebron, maar wordt heel langzaam gegaard en gerookt. Vaak wordt het vlees tussentijds nog behandeld.

Zo worden spareribs vaak via de 3-2-1 methode klaargemaakt: 3 uur in de smoker, daarna inpakken in een van een laagje appelsap voorzien stuk zilverfolie en nog eens 2 uur in de smoker en vervolgens nog 1 uur los op de smoker terwijl je het vlees steeds insmeert met een mobsaus.

Hou rekening met minimaal 5-6 uur bereidingstijd, uitlopend to 7-8 uur of, in extreme gevallen als bijvoorbeeld een heel varken, meer dan 12 uur.

Nog iets om rekening mee te houden: een smoker produceert vaak erg veel rook… als je een niet al te grote tuin hebt, kan dit tot overlast zorgen bij je buren.

Hoewel ik het iedereen zou aanraden om het eens te proberen (of in elk geval eens te proeven), is het werken met een smoker echt iets voor mensen met een behoorlijke dosis ervaring!

Geef een reactie