Wonen

Zo kies je het juiste formaat hoekbank voor jouw woning

Hoekbanken vormen nog steeds een van de belangrijkste elementen van de woonkamer; de hoekbank is en blijft voorlopig nog wel even onverminderd populair. Dit is ook niet zo vreemd: met een hoekbank kun je immers alle kanten uit, ongeacht de vorm van jouw woonkamer. Gelukkig zijn er verschillende type hoekbanken verkrijgbaar, zodat er altijd wel een passend is. In dit artikel kijken we naar de verschillende vormen en typen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar de meest geschikte hoekbank voor jouw woonkamer!

Populaire materialen

Hoekbanken zijn in de meest uiteenlopende stoffen verkrijgbaar; van vuilafstotende kunststoffen (acryl en polyester, of een melange van diverse kunststoffen) tot aan natuurlijke materialen als een katoen/linnen blend. Daarnaast zijn echt lederen hoekbanken populair, denk hierbij aan pilotenleer (vrij ruw opgeschuurd suède-achtig leder), maar ook glad leder is geliefd. Het voordeel van pilotenleer en suède is dat het sneller warm aanvoelt wanneer je plaatsneemt op de bank. Varkensleren bankstellen zijn overigens voordeliger in aanschaf de rundleer, of kalfsleer (die laatste is erg zacht). Varkensleer kent een grovere structuur dan rundleer en oogt hierdoor iets kunstmatiger.

Zitbeleving hoekbanken

Hoekbanken kennen vaak een riante uitstraling dankzij de ruime opzet, dikke kussens en diepe zitvlakken. Wie over een pijpenlade woonkamer beschikt denkt dan wellicht dat dit nooit zal passen in de woonkamer. Dat is misschien ook wel zo, maar gelukkig zijn er tal van variaties verkrijgbaar en is er altijd wel een hoekbank te vinden die wél past. Hoekbanken kunnen namelijk ook rank zijn. Niet alleen is dit handig voor de kleine woonkamer, maar ook voor mensen die niet al te lang zijn. Want bij een (te) diepe hoekbank kan het voorkomen dat mensen kort van lijf niet eens de vloer meer raken met hun benen. Om dit te voorkomen gaan zij dan maar niet met hun rug tegen de leuning zitten; en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Koop een smalle, ranke hoekbank in dat geval.

Hieronder nemen we met je door wat de meest voorkomende modellen hoekbanken zijn.

Hoekbank met losse delen

Hoekbanken kunnen uit losse delen bestaan. Dit systeem kent zowel voor- als nadelen. Koop je deze bank, dan kun je zelf bepalen hoeveel delen je koopt en welke vorm deze hebben. De meest gekozen optie is dan wel de 5-zits hoekbank. 5 Delen bieden de meeste harmonie én zitruimte voor het gezin en aan het bezoek. Het leuke van een hoekbank met losse delen is dat je de bank zo kunt opstellen als je zelf wilt. Wil je de bank tóch anders plaatsen, dan kan dat gewoon. Dit laatste is ook erg handig bij een verhuizing; je past de bank aan naar de vorm van je woonkamer. Ook in kleinere woonkamers is er vaak ruimte voor de hoekbank met losse delen. 

Om toch één nadeel te noemen; de losse delen kunnen verschuiven. Op een gladde vloer schuiven zij nog gemakkelijker iets uit elkaar. Plaats er daarom vooral rubbers onder om dit schuiven te beperken.

L-vormige hoekbank

De L-vormige hoekbank is lang en kent een korter lounge gedeelte wat de ‘L’ vormt. Meestal kent het loungedeel ook een rugleuning, zo kun je kiezen of om languit te liggen, of om gewoon te zitten. De L-vormige hoekbank past in verreweg de meeste woonkamers, hoe smal ook. 

U-hoekbank

De U-hoekbank kent een ultra luxe uitstraling. Deze hoekbank bestaat uit een wat langer middenstuk, met beide hoeken kort uitlopend, waardoor de bank een korte ‘U’ vorm krijgt. Meestal kent één hoek een loungegedeelte en de andere hoek een deel met rugleuning. Deze bank kan ook erg geschikt zijn voor de kleinere woonkamer, doordat de hoeken niet diep doorlopen. 

Welke hoekbank je ook kiest, zorg dat de diepte past in jouw woonkamer en dat er minimaal 1 meter ruimte rondom de bank aanwezig is. 

Geef een reactie