Vet haar is een veelvoorkomend en vervelend verschijnsel. Sommige mensen hebben er hun leven lang al last van. Bij anderen ontstaat het zomaar opeens. Gelukkig kun je zelf veel doen om vet haar te verhelpen en te voorkomen. Vet haar ontstaat door een teveel aan talg. Talg wordt geproduceerd door de talg- of vetklieren die bij onze poriën zitten en zorgt dat onze huid gezond blijft en infecties geen kans krijgen. Als de talgklieren meer talg maken dan nodig is, zal de hoofdhuid vetter worden. Daardoor wordt ook het haar sneller vet. In dit artikel hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet. Kom je er nu uit? Dan kun je je altijd nog laten adviseren door een professionele kapper.
Oorzaken van een te hoge talgproductie
Een teveel aan talg op de hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het genetisch bepaald en hebben meer mensen in je familie er last van. Daarnaast kunnen warmte en stress ook zorgen voor een meer talg. En vergeet ook je voeding niet. Door het eten van teveel verkeerde vetten kun je extra talg gaan ontwikkelen. Hormonen spelen een belangrijke rol bij de productie van talg. Zo kun je in de puberteit, tijdens de zwangerschap of in de overgang meer last hebben van een overmatige talgproductie.
Wat kun je zelf doen?
Vet haar is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het er zo goed mogelijk uit te laten zien. Probeer je haar bijvoorbeeld niet te vaak te wassen. Zo’n 2 of 3 keer per week is echt voldoende. Door het wassen haal je namelijk de natuurlijke vetten weg, waardoor je lichaam extra talg aan wil maken en je haar al snel weer vet is. Zorg dat je bij het wassen de shampoo niet teveel in de huid masseert. Een massage stimuleert de bloedsomloop en daarmee ook de talgproductie. Douche ook niet te warm. Bij een hogere temperatuur wordt er meer talg aangemaakt dan bij een lagere temperatuur.
Kies de juiste producten
Was je haar ongeveer 2 of 3 keer per week met een milde shampoo en conditioner. Er zijn ook speciale shampoos voor vet haar verkrijgbaar. Laat je echter niet verleiden om je haar daarmee ook vaker te wassen. Breng de producten alleen aan op de lengte en de punten van je haar en vermijd de hoofdhuid zoveel mogelijk. Spoel je haar vervolgens goed uit met lauw water, zodat er geen restjes shampoo of conditioner achterblijven. Heb je haast en wil je je haar toch even snel opfrissen? Dan kun je af en toe een droogshampoo gebruiken.
Fixeer je haar
Als je haar wat langer is en loshangt, zul je er al snel even een borstel door willen halen. Toch kan het borstelen van je haar er juist voor zorgen dat de talgproductie gestimuleerd wordt. Ook kun je beter niet je handen door je haar halen. Draag je haar zoveel mogelijk vast met behulp van een elastiek of haarklem. Is het daar net te kort voor? Zet losse lokken dan vast met een speldje of een beetje haarlak. Gebruik verder zo min mogelijk stylingproducten om te voorkomen dat je je haar vaker zult willen wassen. Vervang iedere dag je kussensloop om verspreiding van achtergebleven vet in je haar te voorkomen.
Voeding
Ook je eetpatroon kan van grote invloed zijn op de conditie van je haar. Eet daarom vooral gezonde vetten, die bijvoorbeeld in vis en olijfolie zitten. Je hoeft echt geen streng dieet te volgen. Wel is het belangrijk om een goede balans in je voeding aan te houden door voldoende groenten, fruit en vezels binnen te krijgen. Om je huid, dus ook je hoofdhuid voldoende te hydrateren, drink je voldoende water. Als je huid voldoende vocht krijgt, zal je lichaam het niet nodig vinden om meer talg aan te maken. Zo kun je een vette huid en daarmee vet haar beter helpen voorkomen.