Tips

Lenzen & oogproblemen: welke lenzen zijn geschikt?

ogen

Heb je problemen met je zicht? Dan bieden lenzen in de meeste gevallen een mooie uitkomst. Als je ook graag lenzen wilt om je zicht te verbeteren, dan is kiezen niet makkelijk. De keuze qua lenzen is namelijk erg groot! Neem de tijd om uit te zoeken welke lenzen er allemaal bestaan en met welke factoren je allemaal rekening mee moet houden. 

Welke soort contactlenzen passen bij welke oogproblemen?

Er bestaan veel verschillende soorten contactlenzen en als je een oogprobleem hebt, dan is de kans groot dat er ook een lens speciaal voor dat type probleem bestaat. Daarnaast heb je de keuze uit bijvoorbeeld gekleurde lenzen, wegwerplenzen, bifocale en multifocale contactlenzen. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen harde en zachte contactlenzen en beide soorten kennen weer hun eigen voor- en nadelen.

Zachte lenzen: veel soorten

In eerste instantie kies je voor zachte of harde lenzen. Zachte lenzen zijn soepel, flexibel en groter dan harde lenzen. Zachte lenzen bevatten namelijk meer vocht waardoor deze zich beter aan je oog vast kunnen zuigen. Zachte lenzen bestaan uit verschillende soorten materialen. Als je de zogeheten tweede generatie kiest, dan zijn de lenzen meestal uit hydrogel gemaakt. De derde en nieuwste generatie lenzen bestaan meestal uit silicone hydrogel. Qua vochtgehalte valt er ook te kiezen uit verschillende soorten.

Constant vochtig

Zachte lenzen passen zich aan op de vorm van je ogen, dus voor veel mensen is dit fijner dragen. Houd er alleen wel rekening mee dat zachte lenzen sneller vies worden. Zachte lenzen bestaan namelijk uit een groter oppervlak (in vergelijking met harde lenzen) en daarom hechten stofdeeltjes en andere viezigheid zich ook makkelijker aan de lens. Daarnaast moeten zachte lenzen constant vochtig blijven, dus om uitdroging te voorkomen moet je ze in lenzenvloeistof stoppen als je ze niet draagt. Daglenzen vervang je iedere dag, week of maand.

Daglenzen

Bij daglenzen gebruik je iedere dag een nieuw exemplaar, vers uit de verpakking. Je hoeft ze dus na het dragen niet meer schoon te maken, want je gooit ze gelijk weg. Daglenzen komen in allerlei soorten en maten, dus de keuze is groot. 

Minder geïrriteerde ogen

Daglenzen hebben een groot voordeel in de zin dat er veel minder bacteriën, pollen en stofdeeltjes blijven hangen in de lens en dus in je oog terecht kunnen komen. Daglenzen zijn daarom het meest geschikt als je in een omgeving werkt waar veel stofdeeltjes in de lucht hangen. Maar ook als je hooikoorts hebt en/of snel geïrriteerde ogen hebt, zijn daglenzen ideaal!

Weeklenzen

Weeklenzen worden ook steeds populairder. Deze zijn sterker dan daglenzen en zijn dus iets makkelijker in te brengen. Verder vragen ze minder onderhoud dan maandlenzen en kun je ze overdag, maar ook ’s nachts dragen. Bij dag- en maandlenzen is dit niet zo. Houd er alleen wel rekening mee dat je een aparte soort lenzenvloeistof nodig hebt voor weeklenzen.

Maandlenzen

Maandlenzen zijn zachte contactlenzen die je iedere maand vervangt. Ook hier valt er veel te kiezen qua soorten, maten, materiaal en merken. Sommige soorten houden bijvoorbeeld extra vocht vast, terwijl andere weer zuurstofdoorlatend zijn zoals die van het merk Coopervision. Of wat dacht je van een combinatie van beide? Wel moet je maandlenzen natuurlijk goed onderhouden en schoonmaken, omdat je ze voor een langere periode vaak draagt.

Harde lenzen

Harde contactlenzen worden soms ook vormvaste of RGP (starre gas permeabele) lenzen genoemd en hebben een lange levensduur. Ze zijn ook kleiner waardoor ze meer zuurstof doorlaten. Dit voelt prettiger aan voor mensen met droge ogen. Ook krijg je met harde lenzen de minste kans op ooginfecties of beschadigingen aan het hoornvlies.

Betere bescherming

Harde lenzen zijn beter tegen het kwaliteitsverlies in de ogen. Wel zitten ze iets minder comfortabel dan zachte lenzen, omdat ze niet zo flexibel en soepel zijn. Gemiddeld gaan harde lenzen wel zo’n 18 maanden mee, mits je ze goed schoonmaakt! Zorg je goed voor harde lenzen, dan zijn ze stukken goedkoper dan andere soorten lenzen als je de kosten per draagbeurt berekent.

Geef een reactie